Actueel

Nieuws

Polypropyleen panelen worden steeds vaker gebruikt in het bouwsegment Lokaal nieuws vrijdag 19 mei 2023

Polypropyleen panelen worden steeds vaker gebruikt in het bouwsegment

Polypropyleen, ook wel Polypropeen of PP genoemd, wordt steeds vaker gebruikt als basismateriaal voor innovatieve bouwproducten. De reden van deze ontwikkeling is dat Polypropyleen een aantal eigenschappen heeft die binnen het bouwsegment gewaardeerd worden. Zo heeft deze veelzijdige kunststof een hoge slagvastheid, een hoog temperatuurbereik en is het licht van gewicht. Daarbij heeft PP een goede scharnierbaarheid en is het materiaal erg taai. Ook is Polypropyleen 100% recyclebaar, neemt het geen vocht op en is het corrosie- en rottingsvrij.

Om verbindingen tussen PP platen en/of onderdelen te maken wordt PP vaak gelast. Kunststof lassen is naast het verlijmen een van de meest toegepaste verbindingstechnieken bij kunststoffen. De samenstelling van de kunststof bepaalt welke verbindingstechniek het beste kan worden ingezet.

Hieronder worden twee innovatieve bouwproducten toegelicht die zijn gebaseerd op de kunststof Polypropyleen.

Vikucore C platen

Kenmerkend voor Vikucore C platen is de speciaal opgebouwde kern die ervoor zorgt dat de platen licht zijn en een grote sterkte geven. Zo weegt Vikucore C, bij een dikte van 10 mm, slechts 4 kg per m2. Vikucore C platen zijn duurzaam en de vochtopname is zeer gering. Daarbij hebben deze unieke platen ook nog een thermisch- en geluidsisolerend effect. Geen wonder dat deze innovatieve panelen hun weg vinden in toepassingsgebieden zoals steigerbouw, carrosseriebouw, container- en cargosystemen en stallenbouw.

Polypropyleen constructieplaat

Het bijzondere van Polypropyleen constructieplaten is dat ze bestaan uit twee spuitgegoten PP platen met aan één zijde een rooster dat is mee gespoten. De twee spuitgegoten PP platen zijn, door middel van een spiegellas, aan de roosterzijde verbonden. Hierdoor ontstaat er een relatief lichte en sterke constructieplaat met een rooster als kern. Kenmerkende eigenschappen van PP constructieplaten zijn de hoge chemische bestendigheid, de duurzaamheid, de zeer geringe vochtopname en het relatief lage gewicht. Zo heeft een PP constructieplaat met een dikte van 20 mm een gewicht van slechts 7,5 kg per m2. De bewerkingsmogelijkheden van deze constructieve platen zijn uitstekend. Het lassen, frezen en het waterstraalsnijden zijn allen bewerkingen die tot de mogelijkheden behoren. Polypropyleen constructieplaten kennen veel verschillende toepassingen. Zo worden constructieplaten ingezet voor containerbouw, betonbekisting, machine omkastingen en constructies in de chemie.

Polypropyleen constructieplaten  zijn te verkrijgen met een glad of een antislip oppervlak in de kleuren wit of grijs. De breedtemaat van de platen bedraagt 1000 mm en de lengtematen variëren van 1200 tot en met 3000 mm, dit in een dikterange van 20 tot en met 58 mm.

Meer informatie over Polypropyleen constructieplaten is te verkrijgen op vinkkunststoffen.nl .

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Heeze-Leende.

Aanmelden